16 Σεπ 2011

Επιδιόρθωση μεμβράνης πληκτρολογίου (Sinclair micros)

So... Σταμάτησαν να δουλεύουν τα πλήκτρα του spectrum σας; No worries! Θα σας δείξω εδώ με εικόνες και λίγα λόγια πως μπορείτε να αντικαταστήσετε μια κομμένη μεμβράνη πληκτρολογίου Sinclair (ZX81, ZX spectrum κλπ) με ένα καλώδιο IDE ή FLOPPY. Η μόνη προυπόθεση είναι να έχουν παραμείνει τουλάχιστον 3-4 cm μεμβράνης προς τη μεριά του πληκτρολογίου. Δεν ξέρω αν η πατέντα αυτή έχει περιγραφεί αλλού, απλά ήταν ο τρόπος που σκέφτηκα να διορθώσω μόνιμα την κατεστραμμένη μου μεμβράνη. (Τον ονομάζω και sinclair-membrane bypass :P )
ΒΗΜΑ 1. Κόψτε την παλιά μεμβράνη κοντά στην είσοδο του πληκτρολογίου. Αφήστε ιδανικά 5 εκατοστά μεμβράνης ελεύθερα.

ΒΗΜΑ 2. Αποκολλήστε τους υποδοχείς μεμβράνης από την πλακέτα. Περάστε αρχικά όλες τις επαφές με φρέσκια κόλληση και στη συνέχεια αφαιρέστε όλη την κόλληση από κάθε πιν με τη βοήθεια μιας πλαστικής τρόμπας κόλλησης. Η κόλληση αφαιρείται σχετικά εύκολα με 1-2 περάσματα. Όταν αφαιρεθεί σχεδόν όλη, ζεστάνετε ένα-ένα τα πινς και τραβήξτε ταυτόχρονα και σταδιακά τον υποδοχέα μέχρι να απελευθερωθεί. Σημειώστε το κάθε άκρο (δεξί αριστερό) του κάθε υποδοχέα. Θα χρειαστεί για το επόμενο βήμα.


ΒΗΜΑ 3: Κόψτε ένα παλιό καλώδιο IDE ή άλλο αρεσκείας σας και κολλήστε το στις υποδοχές της πλακέτας στο ένα άκρο. Στο άλλο άκρο κολλήστε τους υποδοχείς στο σωστό άκρο: Προσέξτε τη σειρά των καλωδίων. Το αριστερότερο καλώδιο να αντιστοιχεί στο αριστερό άκρο του υποδοχέα κ.ο.κ.


ΒΗΜΑ 4: Τοποθετείστε τα άκρα της κομμένης μεμβράνης στους υποδοχείς. Σταθεροποιήστε την υπολοιπόμενη μεμβράνη και τα καλώδια στο case με μονωτική ταινία. Πλέον είναι απίθανο να κοπεί η μεμβράνη που απομένει, καθώς δεν θα βρίσκεται σε τάση. Καλύψτε καλά με μονωτική ταινία τις επαφές των υποδοχέων. Και τελειώσατε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου