Το
XT IDE είναι ένα project κατασκευής ενός controller σκληρού δίσκου (IDE) για παλιούς υπολογιστές με θύρες επέκτασης 8bit ISA. Υποστηρίζει επίσης flash card και γίνεται προσπάθεια για υποστήριξη CDROM ATAPI.
Αρχικά πρέπει κανείς να προμηθευτεί το τυπωμένο κύκλωμα(PCB) της κάρτας και να αγοράσει ξεχωριστά τα εξαρτήματα από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών τα οποία θα κολληθούν πάνω στην πλακέτα (ολοκληρωμένα, πυκνωτές, αντιστάτες, πινς και μία ROM).
Το επόμενο βήμα είναι η σύνδεση της κάρτας στη θύρα επέκτασης του υπολογιστή και η εγγραφή της ROM με ένα πολύ εύχρηστο utility μέσα από το DOS (διαθέσιμο από
εδώ). Η εύρεση ενός σκληρού δίσκου IDE είναι σχετικά εύκολη υπόθεση σήμερα. Αν και δεν είναι όλοι συμβατοί με το project, έχει δημιουργηθεί μια λίστα με δοκιμές (
http://wiki.vintage-computer.com/ind...DE_TestResults). Ο δίσκος πρέπει να έχει το jumper στη θέση master. Για τη σύνδεση χρειάζεται μια καλωδιοταινία 40πιν και ένα βύσμα τροφοδοσίας. Καλό είναι αρχικά να συνδεθεί ο σκληρός σε ένα desktop υπολογιστή και να γίνει φορματ με το PartitionMagic διαφορετικά είναι πιθανόν να μην αναγνωριστεί.
Στην περίπτωση του AMSTRAD 1512 χρησιμοποίησα έναν παλιό SEAGATE 2,5 GB (ST52520A). Με το partitionMagic σε περιβάλλον XP έγινε διαμόρφωση με επιλογή unformatted, ωστε να μπορεί να γίνει σωστό φορματ στη συνέχεια με την εντολή FORMAT μέσα από τον AMSTRAD. Ο δίσκος συνδέθηκε στην κάρτα και όλα τοποθετήθηκαν μέσα στο case. Για την τροφοδοσία του σκληρού χρησιμοποιήθηκε ένα διπλό βύσμα που συνδέθηκε στην ήδη υπάρχουσα τροφοδοσία του floppy.
Το απαραίτητο BIOS utility μπορεί να μεταφερθεί στον AMSTRAD με τους παρακάτω τρόπους:
--Εγγραφή σε δισκέτα 5,25"
--Εγγραφή σε δισκέτα 3,5" (απαιτείται εγκατάσταση drive 3,5 - δες
εδώ)
--Μεταφορά μέσω σειριακής θύρας από υπολογιστή Windows XP με DOSBOΧ (θα φτιάξω ένα tutorial γιαυτό κάποια στιγμή!)
Ακολουθεί η εγγραφή του BIOS στη ROM. Αυτή η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 3sec και μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση αναβάθμισης του BIOS. Μετά από αυτό ο υπολογιστής επανεκκινεί και πλέον εμφανίζεται ένα boot menu το οποίο επιτρέπει την επιλογή εκκίνησης από δισκέτα ή από το σκληρό. Την πρώτη φορά επιλέγουμε εκκίνηση από δισκέτα (στην προκειμένη MSDOS 3.3). Στη συνέχεια τρέχουμε το FDISK του DOS για δημιουργία διαμερισμάτων του σκληρού. Για το DOS v3.3, το οποίο είναι το καταλληλότερο για τον 1512, πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί ένα primary partition και στη συνέχεια ένα extended partition. Στo extended partition θα δημιουργηθούν logical partitions των 8 κυλίνδρων το καθένα (=32MB).
--
Primary partition -> Εδώ θα τοποθετηθεί το DOS. Από εδώ γίνεται η εκκίνηση (Drive C)
--
Extended partition -> Χωρίζεται σε Logical κομμάτια των 32 ΜΒ maximum (Drives D έως Z).
To Dos 3.3 δεν συνεργάζεται με δίσκους άνω των 32 ΜΒ και τα γράμματα που μπορούν να αντεθούν είναι από Α εως Z.
Εγώ χώρισα το extended partition σε 11 κομμάτια (drives D έως N).
Μετά την απαραίτητη επανεκκίνηση, πρέπει να κάνουμε φορμάτ σε όλα τα κομμάτια. Κάνουμε εκκίνηση πάλι από τη δισκέτα και δίνουμε
A>format C: ,
format D:κλπ. Στη συνέχεια, το primary partition πρέπει να γίνει bootable.
Δίνουμε
A>sys C: και
Α>copy *.* C:
Τώρα ο δίσκος είναι έτοιμος. Στην εκκίνηση επιλέγουμε τον σκληρό και (σε κλάσματα δευτερολέπτου!!!) φορτώνει το DOS.
Το ΒΙΟS μπορεί να ρυθμιστεί ώστε κατά την εκκίνηση να αναζητείται πρώτα η δισκέτα και μετά ο σκληρός. Μετά την εκκίνηση του DOS μπορεί να φτιαχτεί ένα απλό autoexec.bat στον C: το οποίο να λειτουργεί ως "boot manager" στην περίπτωση που υπάρχει εγκατεστημένο σε κάποιο partition το GEM.
Εκκίνηση, απλό μενού επιλογής λειτουργικού συστήματος. Εδώ φαίνονται τα GEM 1.1, GEM 3 και το πρόσφατο Free GΕΜ σε 3 διαφορετικά partitions :