27 Σεπ 2010

Και μερικά βιβλία...

Μερικά συνομήλικα (σχεδόν) βιβλία που μου πιάνουν χώρο. Αν και high-tech για την εποχή τους, η κάθε πρόταση που περιέχεται μέσα τους είναι σήμερα ξεπερασμένη από τη σύγχρονη τεχνολογία.

1982

1984.
Σχήμα οξύμωρο; Ένα βιβλίο ύμνος για την Apple - Εκδόσεων Microsoft Press

1989

1987

1987


Κάτι πιο πρόσφατο:

Το πολύ καλό βιβλίο-οδηγός για τα micros του Μ. Αρβανίτη.
Εκδ. 2008, 170 σελ.

12 Αυγ 2010

ΤΙ-99 σε video clip

Στο videoclip του Italodisco τραγουδιού Don't cry tonight (Savage, 1983) εμφανίζεται ένας Texas Instruments 99. Η φιγούρα του τραγουδιστή σχηματίζεται με απλά γραφικά μέσα από το έγχρωμο μόνιτορ. Με τη γνωστή εντολή Basic: MAKE A MAN FOR ME


Texas Instruments TI-99/4A
Released: June 1981
CPU: TI TMS9900, 3MHz
Memory: 16K RAM, 26K ROM
Display: Video via an RF modulator
32 characters by 24 lines text
192 X 256, 16 color graphics
Peripherals: Speech Synthesizer
Peripheral Expansion Box
Data storage cassette
300 baud modem
OS: ROM BASIC

27 Μαΐ 2010

AMSTRAD PC 1512 CM (Colour Monitor)

Τα γραφικά του 1512 ήταν βασισμένα σε ένα κύκλωμα CGA (non standard) και επέτρεπαν την ταυτόχρονη εμφάνιση 16 χρωμάτων στην οθόνη. Δυστυχώς μόνο ελάχιστα προγράμματα (Sierra adventures, Bubble ghost, GEM κ.α.) έκαναν χρήση αυτής της δυνατότητας, καθώς το διαδεδομένο CGA της εποχής υποστήριζε μόνο 4 χρώματα.






4 colors Prince of Persia και Chessmaster:





10 Απρ 2010

AMSTRAD 1512 IDE HARD DISK (XT-IDE Project)

Το XT IDE είναι ένα project κατασκευής ενός controller σκληρού δίσκου (IDE) για παλιούς υπολογιστές με θύρες επέκτασης 8bit ISA. Υποστηρίζει επίσης flash card και γίνεται προσπάθεια για υποστήριξη CDROM ATAPI.
Αρχικά πρέπει κανείς να προμηθευτεί το τυπωμένο κύκλωμα(PCB) της κάρτας και να αγοράσει ξεχωριστά τα εξαρτήματα από ένα κατάστημα ηλεκτρονικών τα οποία θα κολληθούν πάνω στην πλακέτα (ολοκληρωμένα, πυκνωτές, αντιστάτες, πινς και μία ROM).
Το επόμενο βήμα είναι η σύνδεση της κάρτας στη θύρα επέκτασης του υπολογιστή και η εγγραφή της ROM με ένα πολύ εύχρηστο utility μέσα από το DOS (διαθέσιμο από εδώ). Η εύρεση ενός σκληρού δίσκου IDE είναι σχετικά εύκολη υπόθεση σήμερα. Αν και δεν είναι όλοι συμβατοί με το project, έχει δημιουργηθεί μια λίστα με δοκιμές (http://wiki.vintage-computer.com/ind...DE_TestResults). Ο δίσκος πρέπει να έχει το jumper στη θέση master. Για τη σύνδεση χρειάζεται μια καλωδιοταινία 40πιν και ένα βύσμα τροφοδοσίας. Καλό είναι αρχικά να συνδεθεί ο σκληρός σε ένα desktop υπολογιστή και να γίνει φορματ με το PartitionMagic διαφορετικά είναι πιθανόν να μην αναγνωριστεί.



Στην περίπτωση του AMSTRAD 1512 χρησιμοποίησα έναν παλιό SEAGATE 2,5 GB (ST52520A). Με το partitionMagic σε περιβάλλον XP έγινε διαμόρφωση με επιλογή unformatted, ωστε να μπορεί να γίνει σωστό φορματ στη συνέχεια με την εντολή FORMAT μέσα από τον AMSTRAD. Ο δίσκος συνδέθηκε στην κάρτα και όλα τοποθετήθηκαν μέσα στο case. Για την τροφοδοσία του σκληρού χρησιμοποιήθηκε ένα διπλό βύσμα που συνδέθηκε στην ήδη υπάρχουσα τροφοδοσία του floppy.
Το απαραίτητο BIOS utility μπορεί να μεταφερθεί στον AMSTRAD με τους παρακάτω τρόπους:
--Εγγραφή σε δισκέτα 5,25"
--Εγγραφή σε δισκέτα 3,5" (απαιτείται εγκατάσταση drive 3,5 - δες εδώ)
--Μεταφορά μέσω σειριακής θύρας από υπολογιστή Windows XP με DOSBOΧ (θα φτιάξω ένα tutorial γιαυτό κάποια στιγμή!)
Ακολουθεί η εγγραφή του BIOS στη ROM. Αυτή η διαδικασία δεν διαρκεί πάνω από 3sec και μπορεί να επαναληφθεί σε περίπτωση αναβάθμισης του BIOS. Μετά από αυτό ο υπολογιστής επανεκκινεί και πλέον εμφανίζεται ένα boot menu το οποίο επιτρέπει την επιλογή εκκίνησης από δισκέτα ή από το σκληρό. Την πρώτη φορά επιλέγουμε εκκίνηση από δισκέτα (στην προκειμένη MSDOS 3.3). Στη συνέχεια τρέχουμε το FDISK του DOS για δημιουργία διαμερισμάτων του σκληρού. Για το DOS v3.3, το οποίο είναι το καταλληλότερο για τον 1512, πρώτα πρέπει να δημιουργηθεί ένα primary partition και στη συνέχεια ένα extended partition. Στo extended partition θα δημιουργηθούν logical partitions των 8 κυλίνδρων το καθένα (=32MB).
--Primary partition -> Εδώ θα τοποθετηθεί το DOS. Από εδώ γίνεται η εκκίνηση (Drive C)
--Extended partition -> Χωρίζεται σε Logical κομμάτια των 32 ΜΒ maximum (Drives D έως Z).
To Dos 3.3 δεν συνεργάζεται με δίσκους άνω των 32 ΜΒ και τα γράμματα που μπορούν να αντεθούν είναι από Α εως Z.
Εγώ χώρισα το extended partition σε 11 κομμάτια (drives D έως N).
Μετά την απαραίτητη επανεκκίνηση, πρέπει να κάνουμε φορμάτ σε όλα τα κομμάτια. Κάνουμε εκκίνηση πάλι από τη δισκέτα και δίνουμε A>format C: , format D:κλπ. Στη συνέχεια, το primary partition πρέπει να γίνει bootable.
Δίνουμε A>sys C: και Α>copy *.* C:
Τώρα ο δίσκος είναι έτοιμος. Στην εκκίνηση επιλέγουμε τον σκληρό και (σε κλάσματα δευτερολέπτου!!!) φορτώνει το DOS.












Το ΒΙΟS μπορεί να ρυθμιστεί ώστε κατά την εκκίνηση να αναζητείται πρώτα η δισκέτα και μετά ο σκληρός. Μετά την εκκίνηση του DOS μπορεί να φτιαχτεί ένα απλό autoexec.bat στον C: το οποίο να λειτουργεί ως "boot manager" στην περίπτωση που υπάρχει εγκατεστημένο σε κάποιο partition το GEM.
Εκκίνηση, απλό μενού επιλογής λειτουργικού συστήματος. Εδώ φαίνονται τα GEM 1.1, GEM 3 και το πρόσφατο Free GΕΜ σε 3 διαφορετικά partitions :

17 Μαρ 2010

Electric Dreams (1984) - screenshots

Μερικά screen shots από τη συμπαθητική ταινία Electric Dreams. Ένας υπολογιστής μπορεί να μάθει, να σας ανταγωνιστεί και να σας κλέψει τη ζωή;


27 Ιαν 2010

Σύνδεση 100MB ZIP DRIVE στον AMSTRAD PC 1512

Στο πλαίσιο της συνεχούς εξερεύνησης των δυνατοτήτων επέκτασης του PC 1512 () και μετά την προσθήκη ενός 3,5" drive, ανακάλυψα τη δυνατότητα επιτυχούς σύνδεσης ενός παράλληλου ZIP Drive της IOMEGA. Το εν λόγω drive συνδέεται στην παράλληλη θύρα του 1512 και λειτουργεί με ειδικές δισκέτες των 100 ΜΒ. Στην ουσία χρησιμεύει ως εξωτερικός σκληρός δίσκος που σε περιβάλλον DOS 3.3 αναγνωρίζεται σαν 3 partitions των 32ΜΒ ως C: D: και E: . Αυτός ο χώρος είναι αρκετά ικανοποιητικός για αποθήκευση πολλών χρήσιμων αρχείων και με μόνο μία δισκέτα των 100ΜΒ μπορεί να πει κανείς ότι λύνεται τo σημαντικό πρόβλημα του χώρου. Να θυμήσω ότι ο PC1512 είχε κυκλοφορήσει με σκληρούς δίσκους των 20 και 30 ΜΒ.
Για να αναγνωριστεί το drive χρειάζεται ένας driver ( palmzip.sys) ο οποίος φορτώνεται κατά την εκκίνηση από μία δισκέτα στο drive A (μέσω του config.sys). Με το utility ZIPMAN 1.40 γίνεται το partitioning μιας δισκέτας σε 3 μέρη των 32 MB. Τα partitions αναγνωρίζονται και από το GEM. Η ταχύτητα του drive είναι μεγαλύτερη από αυτή του floppy, αλλά πολύ μικρότερη από αυτή ενός σκληρού δίσκου. O driver δουλεύει μόνο με τις συσκευές 100ΜΒ zip drive της IOMEGA (Μοντέλα P1 και τα περισσότερα Ρ2).  Το εν λόγω Drive είναι το DDXZ-100P2.
Στις παρακάτω φωτό όλα τα προγράμματα (και το GEM) τρέχουν μέσα από το C του ZIP Drive: